Followers

Tuesday, 15 December 2015

Redha, Pasrah, Berserah..

Salam....

tengok tajuk entry cam best je... teringat filem Pasrah.. heheheh


Alhamdulillah... Allah beri kekuatan pada aku, untuk aku kuat menerima apa jua result PT3 kak ira...

syukur.. sesungguhnya kakak, mama cukup bangga bila kakak dapat 1A.... masa cikgu hulur result kakak.. mama rasa terkejut, nak menitik air mata mama.. air mata gembira, bangga tengok result kakak... bukan senang kakak tempuhi itu... syukurlah sayang...

biarlah yg lain2... benar, ada orang kata A bukan jaminan ke syurga.. namun, hati seorang ibu, betapa teruja nya bila tengok keputusan anak ada A, walaupun tunggal... dan, mama yakin, kakak akan jadi anak yang solehah, sebab mama tengok kesungguhan kakak belajar.. walaupun satu A, dan ada subjek yang gagal, mama tau kakak dah berusaha...

mama sentiasa doa, kakak bahagia dan berjaya dunia dan akhirat... percayalah sayang... ini antara tangga yang kakak harus daki utk menjayakan diri kakak.. dan mama yakin dengan usaha kakak, satu hari nanti kakak akan lebih berjaya... insya Allah....



~~ wish u were here ~~

Thursday, 15 October 2015

Salam Hijrah 1437

Salam..

Salam Tahun Baru, Salam Maal Hijrah 1437...

Sebagai Muslim... inilah tahun kita.. inilah tahun baru yang kita lebih2 kena meraikan... Alhamdulillah... indah tenang sebagai muslim...

Hijrah itu pengorbanan, perubahan, persaudaraan... bermuhasabahlah diri, mencari kekurangan, memperbaiki dan mengatasi dengan segala kebaikan yang ada di dunia, untuk bekalan di akhirat...

moga kita akan terus mendapat keredhaan Allah dalam setiap perubahan baik yang kita lakukan...

dalam hidup, pasti ada bermacam dugaan cabaran, yakinlah hidup ini payah di dunia kerana kita dijanjikan bahagia di akhirat andai kita bersabar, dan berpegang pada tali Allah... Subhanallah, Maha Suci Allah, yang terbaik menjadikan sesuatu itu berhikmah...

bertabahlah, bersabarlah... tempuhi setiap ujian...

moga aku mampu berhijrah menjadi lebih baik dari tahun lalu, ampunkan dosa2ku yang lalu Ya Allah, dan jadikan lah aku seorang yang beriman dan beramal soleh... Aaminnn




~~ wish u were here ~~

Tuesday, 13 October 2015

Pentaksiran Tingkatan 3

Salam...

semalam tak sempat nak citer.. hari ni baru sempat.. tu pun sebenarnya tengah tunggu auditor datang... nak wat rileks punya pasal, kita update blog ye...

maka bermulalah peperikasaan PT 3 atau lebih masyhur dengan nama Pentaksiran Tingkatan 3.. buat anak2 yang berada di tingkatan 3...

dulu memula, nama dia LCE, pastu tukar ke SRP, aku adalah generasi terakhir yang ambik SRP, pastu PMR... dan sampai turn anak aku.. PT3....

moga2 kak Ira dapat menjawab dengan tenang.. of kos lah mak dia berdebar.. gila ko tak debar, anak nak peksa tu... heheheh

insya Allah, apa jua yang kak Ira dapat, kak Ira dah cuba sebaik mungkin... mama yakin dengan rezeki dari Allah, mutlak milik Allah utk memberi yang mana Dia akan berikan, Allah maha Tahu, Maha Adil Maha ESA.. yakinlah...

doa tetap tak putus buat kak Ira, dan buat semua anak2 mama....


All the best!! buat kak Ira, dan semua calon PT3 dan buat aku yang tengah tunggu Auditor... hehehe...

daaa.....


~~ wish u were here ~~

Tuesday, 6 October 2015

kena start

Salam...

Selamat Pagi... Sobahul Khair... Pagi yang indah, hari yang indah(walupun berjerebu)...

fikir yang baik2, akan datang yang baik2... insya Allah...

lama sungguh aku tak cerita apa2... tapi, aku bersyukur, dengan setiap apa yang terjadi di keliling ku.. aku bahagia..

aku sibuk, sibuk mengejar dunia, heheh, kerja la tu maknanya... tidaklah mengejar, cuma, aku harus selesaikan kerja2 hakiki sebagai seorang kerani, sebagai manusia yang ada keperluan, yang mencari kehidupan demi kelangsungan hidup..

tak lupa, akhirat tetap harus jadi keutamaan, aku tidaklah sebaik manusia yang penuh iman di dada.. aku manusia biasa, yang tidak lari dari melakukan kesilapan, namun, aku sentiasa mengharap dan berdoa Allah beri hidayah dan kekuatan iman di dalam hati ini...

eh! nak cerita pasal apa ni..

saja je intro sebelum kembali aktif menulis... mudah2an lepas ni , aku dapat share sesuatu yang baik2 sahaja di sini....



~~ wish u were here ~~

Wednesday, 29 July 2015

Tuesday, 26 May 2015

Salam Rindu Teramat Rindu...

Salam...

dari kejauhan....
ku pendamkan kerinduan...
kuintai hati yang rindu..
ku bisik ke angin lalu

dari sudut dunia..
ku cari kata rindu..
ku cari erti kasih..
ku belai kata sayang...

dari tinta hati..
ada rindu tersimpan...
ada sepi di telan..
ada rasa menyentuh kalbu...

sepi di dalam kesibukan.. mencari hati yang rindu, mencari akal yang terganggu..

akhirnya terluah jua di laman ini....

rindu tak mampu tertanggung... ku sujud syukur pada Mu Ya Allah.. kerana memberi rasa ini dalam hati...





~~ wish u were here ~~

Tuesday, 10 March 2015

Teguran...

Salam..

Innalillah... Astaghfirullah...

itulah yang mampu aku sebut saat kami di timpa kemalangan... pulang dari bercuti panjang hari raya cina... mujur kami pilih untuk pulang ke sini hari sabtu walupun cuti sebenar berakhir pada hari ahad...

21 feb 2015.. akan terpahat dalam ingatan... hampir tiba di bandar bentong.. kami sempat mengelak kereta di hadapan yang berhenti mengejut... denga tiba2.. kami yang di hentam dari belakang... habis rebeh keta kami...



bole jalan, tapi segala macam bunyi kami dengar di belakang.. syukur Alhamdulillah... kami sekeluarga selamat.. tiada apa2 kecederaan... buat report di balai Bentong... so, dari tarikh itu, tersadai la kereta kami di bengkel perodua sehingga hari ni...

Alhamdulillah,.. Allah permudahkan, kami punyai kawan2 yang baik.. lepas sorang2 offer kereta mereka.. syukur pada mu ya Allah....

aku sedar, Allah ingin menegur kami.. sesungguhnya kami ini terlalu kerdil di banding kuasa dan ketentuan Allah... Ampunilah kami Ya Allah...



kecilnya ujian Mu... jom redha.... link...


~~ wish u were here ~~

Thursday, 5 March 2015

Fuhh!!

Salam...

Fuhh!! lama jugak tu tak jenguk... banyak berlaku...

seminggu dua sebelum start semester... memang hari2 yang sibuk.. buat jadual, sediakan borang, tempat dan segala.. bila semester bermula.. aktiviti harian pun macam tersekat...

memang kebizian di opis tidak dapat ditolak ke kanan kiri, ke depan belakang... sampai FB pun jarang jenguk... tak pe lah... seronok keje banyak...balik lambat lah selalu.. sian si kecik aufa... ambik lambat...


sebenarnya banyak idea nak berblog masa bz tu.. tapi tak pe.. akan ku qada' kan satu persatu cerita itu...
insya Allah...


lama sungguh... jom tgk sini...

~~ wish u were here ~~

Friday, 16 January 2015

Rindu bertamu

Salam...

sudah seminggu berlalu... dari ahad lepas...

seminggu sudah tidak bertemu dengan imam muda kami.... insya Allah esok kita bertemu ye sayang...

abang Zahir @ Ustaz Zahir @ Imam Muda ... tunggu kami esok ye...



rindu mama pada anak2... a.k.a Ada Kisah Aku...


~~ wish u were here ~~

Tuesday, 13 January 2015

ada taman kecil di sudut hati mama...

salam...

tahun baru, umur baru, kehidupan baru...

tahun ni, anak2 aku makin meningkat usia, sama cam aku... kak ira dengan cabaran baru untuk menghadapi PT3... dah 15 tahun umur kak Ira.. remaja yang sedang bergolak.... doa mama selalu buat kak Ira, moga kak Ira mampu menangani krisis umur remaja... moga kak Ira menjadi muslimah yang mukminah di samping mengejar ilmu dunia...

yang kedua.. abang zahir.. setelah lepas UPSR dan PSRA.. abang Zahir di offer belajar si Sekolah Agama Menengah Muhammadiah Pekan Sabak, Sabak Bernam.. berasarama... maknanya abang Zahir akan tinggalkan mama dan family untuk mencari ilmu dunia dan akhirat... doa mama sentiasa mengeringi dengan harapan, abang Zahir bakal kembali menjadi Imam terbaik dalam keluarga kecil kita... (air mata mula bergenang di kelopak mata)...

sayfi terus melangkah ke SRAI sg Chinchin ke darjah 2.. dengan azam, mahu mengikut jejak langkah abang Zahir... Alhamdulillah.. mama tetap doakan untuk anak2 mama...

Aufa.... tercari2 ke mana abang Zahir.. setelah 2 hari tak nampak abang Zahir di rumah... moga Aufa yang semakin bijak, pandai membiasakan diri...


segaknya anak mama.. dah macam Imam Muda.... menitis lagi airmata mama kerana rindukan abang... mama iringi dengan doa sayang... bertabahlah.. perpisahan sementara ini untuk kebaikan mu sayang.... mohon dari Allah...

mode sebak tak tahu nak citer.... a.k.a Ada Kisah Aku...

~~ wish u were here ~~

Friday, 9 January 2015

Tq my fren


Salam...

this entry dedicated to my fren.. Ida Rahayu... sebab folo blog akak...

tolong supppor akak ye dik...

love u..

Muuahhhhss..


jgn lupa yang lama... a.k.a ada kisah aku....

~~ wish u were here ~~

Jumaat Kedua Jan 2015

salam...

Jumaat yang barokah... mudah2an penghulu hari ini, memberi keberkatan buat kita dalam menghidupkan islam dan amalan...

hari ni anak dara comelku, Nurul AUfa SOibah ada sambutan maulidurrasul  di childcare, IIUM Educare... khas buat kanak2 umur 2 tahun dan 3 tahun...

tecer cuma pesan minta bekalkan baju kurungnya hari ni, tapi, pagi ni bangun, aufa excited nak pakai, suruh mandi dulu pun tak pe... suka pakai baju kurung...

dah siap pakai, terus cari tudung yang Ummi Muna nya belikan untuk dia sebab dia selalu minta nak pakai tudung kakak Ira.. Alhamdulillah.. moga istiqomah lah anak2ku dalam menutup aurat..


tak berapa nak sennyum, sebab ngantuk lagi, pastu sekarang tak berapa minat nak bergambar... hmm.. layankan je karenah si comel ni...



jenguk2 la yang lama.. a.k.a Ada Kisah Aku...

~~ wish u were here ~~

Thursday, 8 January 2015

bz sikit je....

salam..


very the bz today... namun, tak lupa untuk teus perbaiki diri.. dan doa yang baik2 untuk semua muslim di luar sana...



ada yang baru, yang lama di lupa jangan... a.k.a Ada Kisah Aku...


~~ wish u were here ~~

Wednesday, 7 January 2015

Tuesday, 6 January 2015

nak jadi baik...


salam....

bukan senang nak senang... bukan senang nak berubah.. nak berubah jadi baik lagi la susah... ada je suara2 sumbang yang meracun otak, usus, hati, limpa, paru2, dan medula oblangata (dah lupa ejanya)....

tapi, kalau yakin ngan janji Allah itu, kita mohon lah doa, mohon Allah kuatkan hati kita.. moga Allah berkati, dan beri hidayah untuk kita berubah... biarlah orang pandang kite ngan ekor mata dia ke, ngan kepala mata dia ke, ngan kaki tangan mata dia ke.. yang penting redha Allah...


so, berubahlah kerana Allah.. insya Allah, mudahlah hidup kita.. bukan berubah sebab nak tunjuk kat orang lain ye...

bila kita dah mula berubah, pasti ada peraturan2 yang perlu kita ikut... berubah untuk bahagia dan berubah untuk redha Allah...



insya Allah... demi bahagia dan redha Allah, berubah la... jadilah orang baik... yang selalu menyenangkan hati orang...

kalau dari rumah kita dah bahagia, insya Allah, keluar rumah pun kita bahagia dengan redha Allah.. mama2 lah sangat punya rules kan...

do walk to my old blog... a.k.a Ada KisaH Aku..

~~ wish u were here ~~

Monday, 5 January 2015

kaki tu aurat


salam...

hmm.. macam bersemangat... tapi jangan hangat2 tahi ayam sudahla.. hehehe... aku tak paham, kenapa dia kaitkan ngan najis itu.. huhhu... orang dulu2 setiap yang dikata, pasti ada maknanya.. pasti ada yang tersirat....

untuk muslimah.. bukan lah sukar sangat untuk kita bergaya.. cuma biarlah kena dengan syariat... aku bukan nak menegur atau mengajar sesiapa, lebih pada mengingatkan diri sendiri...

alhamdulillah.. ramai faham dan fasih pasal menutup aurat... aku teringat seorang rakan di UIAM ini, sedang menunggu suami selepas keje... dia ternampak seorang pelajar yang jalan nya macam tersangkut2, asyik mebetulkan kain yang di sarung hari tu.. macam ada yang tak kena, bila dia menegur pelajar tu, jawapan pelajar tu cukup menyentuh hatinya... "stokin saya hilang masa saya solat kat masjid tadi kak.. risau saya, ye lah nampak aurat masa saya melangkah bila saya tak berstokin".. Allahuakbar... tersentuh hati kawan saya dan juga saya yang membaca status itu...

so, janganlah terlupa satu lagi aurat yang di wajibkan ke atas orang perempuan...


so.. sama2 lah kita menjaga aurat kita sebaiknya...

see my old blog... a.k.a ada kisah aku...

~~ wish u were here ~~

DAKWAH - sunnah Rasulullah

Salam...

hari ni dah hari ke 5 kita kat 2015.... makin meningkat usia, makin singkat lah usia kita di dunia ini...

apa yang kita dah buat sepanjang umur kita??

aku ingat lagi, soalan ustazah aufa a.k.a bff aku, "sepanjang umur enti, berapa dah surah yang enti dah hafal" tak payah lah surah2 yang panjang, enti ambil juz 30 je.. agak2 ada tak satu juz tu enti hafal"...

sungguh terkesan dalam hati aku... Alhamdulillah.. selepas aku di pindahkan ke bahagian ketua jabatan, dan aku diamanahkan untuk menjaga tilawah division, aku serba sedikit belajar menghafal.. Alhamdulillah....

aku ingat juga, kursus yang aku pergi tahun lepas, Friendly Comparative Religion... pesan penceramah, dalam menjalankan sunnah Rasulullah, ada satu sunnah terbesar baginda yang kita umat islam jarang buat, iaitu BERDAKWAH... tersentuh lagi hati aku...

so, tekad ku tahun ni, aku ingin berdakwah walau tidak secara terus, aku akan berdakwah melalui FB aku dan blog aku ni.. insya Allah... moga mendapat keredhaan Allah....

first thing, yang aku selalu ingatkan diri, keluarga dan sahabat handai....



ini adalah wall paper di pc aku.. moga bermanfaat buat aku dan semua muslimah... mudah untuk kita, bila pakaian longgar dan tudung labuh, mudah untuk kita bersolat di mana2 bila masuk waktu solat..
insya Allah...


Blog lama aku.... a.k.a ada kisah aku...

~~ wish u were here ~~

Friday, 2 January 2015

Alhamdulillah


salam...

Alhamdulillah....

akhirnya siap lah blog.. bole di launch dah kat FB aku ni.... cuma tak jumpa cara utk letak FB kat page blog lagi...

aduss puas study.. hik hik....

so, moral of the story... kalau dah ada blog jangan malas log in dan berkisah.. ok???



~~ wish u were here ~~

blog baru di 2015


salam....

setelah lama menyepikan diri... hari ni, dengan rasa segan silu.. aku nak la memula memblogkan diri di blog lamaku.... a.k.a Ada KiSah AkU ... bila nak log in... dia bagi pulak notis.. " kau dah lebih 10 bulan tak buka blog.. so, password kau kami dah tukar ngan sesuka hati"...

huhuhuhu.... so, padan muka aku.... hik hik...

aku pun dah gatal nak berkisah, aku buka la blog baru... tapi aku tetap akan link kan blog lama aku... utk every entry aku, kalau termampu...


so....
selamat tahun baru di blog baru...



moga blog baru ni bermanfaat.....

~~ wish u were here ~~


Total Pageviews